Jean-Louis Gassée 1990 yılında Apple’dan ayrıldıktan sonra Steve Jobs gibi kendi firmasını Be Inc. adıyla 1991 yılında kurdu. At&T tarafından geliştirilen RISC tabanlı “Hobbit” isimli işlemciye sahip bir bilgisayar geliştirmekle kalmadı bu bilgisayar için bir işletim sistemi de hazırlamaya koyuldu. Bilgisayarın adı BeBox oldu ancak 1995 yılında AT&T Hobbit işlemcisini geliştirmeyi bıraktı ve Gassée’nin bilgisayar tasarımı yarı yolda kaldı.

[gallery columns=“1” size=“full” ids=“4031” justified_image_grid row_height=500]

Gassée kolay vaz geçen biri değildi, hemen bilgisayarını iki 66 Mhz hızında PowerPC 603 işlemcisi ile donattı, hazırladığı işletim sistemi de C ve C++ diliyle yazılmış olduğundan kolaylıkla yeni işlemciye uyarlandı ve BeBox 1996 yılı Ocak ayında kullanıcı ile buluştu. Bilgisayarı alanlar fazlasıyla memnun kaldılar üründen. Bilgisayar kasası üzerinde işlemci performansını gösteren “blinkenlight” LED ışıklar, stabil, isometirk ikonlara sahip işletim sistemi herkesi fazlasıyla memnun etti.

Fakat bilgisayar üretmek pahalı ve sıkıntılı bir iş olduğundan Be Inc. yazılım işine yöneldi, hazır Apple’da PowerPC yongaları kullanırken işletim sistemini Apple’da çalışabilecek şekilde uyarladı. O dönem Apple’ın işletim sistemi konusunda sıkıntı çektiği dönem olduğundan Gassée’nin amacı BeOS’u Apple’a satmak oldu ancak istediği yüksek fiyatı Apple kabul etmedi ve Gassée’nin hayalleri suya düştü. Apple sonraki yıllarda donanımı ile ilgili bilgileri işletim sistemi geliştirebilecek kadar yazılımcılar ile paylaşmamaya karar verdiğinden BeOS’un Apple bilgisayarlar üzerinde geliştirilmesi sona erdi ve Intel X86 mimarisine doğru yöneldi.

Mart 1998’de BeOS R3 hem PowerPC hem X86 tabanlı bilgisayarlar için piyasaya sürüldü. Version R4 sadece x86 için 1999 başında, R4.5 ise 1999 ortalarında kullanıma sunuldu.

2000 yılında BeOS R5 sürümünü Windows içerisinden çalışabilecek 512 MByte’lık bir dosya halinde ücretsiz dağıttı. 1 milyondan fazla kişiye ulaşan bu sürüm BeOS’un kitleler tarafından tanınmasını sağlamış oldu. R5 Professional Edition ise bütün halinde tam bir işletim sistem olarak 99 US$‘a satılıyordu.

BeOS R5 stabil yapısı ve Windows’a alternatif olabilecek medya oynatabilme becerileri ile yoğun ilgi gördü. Önceki sürümler için üretilen çoğu freeware ve shareware araç R5 için güncellendi. Bununla birlikte PC için işletim sistemi geliştirmek fazlasıyla meşakkatli bir işti. Gassee’de bunun farkındaydı. Her donanım için sık sık güncellenecek ve cihazın tüm yeteneklerini kullanabilecek aygıt sürücüleri yazmak, kullanıcılara destek sağlamak, 3. parti üreticilerden BeOS desteği sağlamalarını istemek çok ama çok zordu.

Bütün bunları göz önüne alan Gassée BeOS’un popülerliğinden yararlanarak tüm haklarını 2001 yılında Palm’a sattı.

BeOS’un 5.1 beta sürümü sonrasında elden ele dolaştı ve Dano ismiyle bir dönem kullanıldı. Palm BeOS’u geliştirmeyeceğini duyurduktan sonra YellowTAB ve Magnussoft BeOS Zeta sürümlerini yayınladılar. BeOS sonraki yıllarda Haiku OS adıyla açık kaynak kodlu olarak gelişimini sürdürdü ve halen sürdürmeye devam ediyor.