Günlük tutmak. Düşündüklerini yazıya dökmek. Daha sonra hatırlayabilmek için, hatırladıkça yazarken düşündüğün duyguları tekrar hissedebilmek için. Nostaljik ve melankolik yapılı insanların işi.

Oğuz Atay Tutunamayanlar’ın kahramanına benzetir kendini, kendi günlüğünü tutmaya başladığında. Selim gibi günlük tutmaya başladığında sonunun da onun gibi hayırlı olmayacağını düşünür.

Hayatımın bir döneminde bende günlük tutmuştum, sonra ara verdim. Post-PC olarak adlandırılan bu dönemde sosyal networklerde hayatımızla ilgili pek çok şeyi paylaşırken kendi düşündüklerim ile paylaştıklarımı bir araya toparlayan Momento iPhone’da en beğendiğim günlük uygulaması olmuştu. Farkettimki bu uygulama sayesinde ufak ufak yeniden günlük tutmaya başlamışım. Ne yazıkki bu çok başarılı uygulama kendini geliştiremedi, iPad ve Mac uygulamaları ile desteklenmedi, günlüğü iPhone dışına aktarabilme imkanını geliştirmedi ve artık pek kullanmadığım bir uygulama olarak iPhone’umda bir klasör içine hapsoldu.

DayOne ise sessiz sakin girdi günlük hayatıma. iCloud ve DropBox eşitlemesinin yanında hem iPhone hem iPad hem de Mac platformu için hazırlanmıştı. Sadece metin girmek dışında pek fazla özelliği olmasa da güzel dizayn edilmiş olması, ilginç ses efektleri ile kendine hem iOS hem de OSX platformunda yer edinmeyi başardı.

Bugün AppStore’da yerini alan yeni güncellemesi ile DayOne kullanacağım tek günlük uygulaması olma yolunda büyük bir adım attı. Fotoğraf eklenebilmesi, bulunduğunuz yeri Foursquare aracılığı ile tespit etmesi, hava durumunu eklemesi bence bir günlüğü yaşanan anı tüm yönleri ile hatırlanabilecek şekle getirmesi ve bütün bunları ince ve sade bir arabirimle sunması DayOne’ın en çekici özelliği.

DayOne ayrıca Apple’ın yeni sandboxing gereksinimlerini karşılaması bakımından da önemli, güncellemenin gecikmesinin en önemli sebebi bu yeni gereksinimleri karşılamak için programda yapılması zorunlu değişiklikler olarak belirtiliyor.

DayOne’ın halen geliştirilmesi gereken özellikleri de var. Etiketleme seçeneği, yazılan günlük girişlerinin çeşitli etiketler ile kategorilere ayrılması, geçmişe yönelik yapılacak aramaları kolaylaştıracaktır. Günlüğün PDF olarak dışa aktarılabilmesi de önemli bir eklenti olacaktır.