MacOs ile tanışmam sonrasında satın aldığım ilk uygulamalardan biri Delicious Library 2 olmuştu. Kitap, müzik CD’leri, araç-gereç, vb. nesneleri kataloglamak için göze hoş gelen arabirimi ve gelişmiş özellikleri olan bir programdı. Özellikle Mac’in iSight kamerasından objenin barkodununun okutularak Amazon’da araması ve veritabanı özelliklerini otomatik olarak doldurması programın en kullanışlı özelliği idi. Yıllarca severek kullandım, bir ara Hard Diski formatlarken veritabanı dosyasının yedeğini almayı unutmam nedeniyle tüm girdileri kaybettim ama yavaştan tekrar oluşturmaya başladım.

Geçen hafta Delicious Library 3 çıktı. Her yeni sürümün bir öncekine kıyasla daha fazla özellik sunacağını düşünerek satın aldığım uygulamada biraz hayal kırıklığına uğramış durumdayım. Kutuların 3 boyutlu hale gelmesi, fare ile üzerinde dolaştığınızda sağa-sola dönmesi eğlenceli özellikler olarak görülmesinin yanında hem işlemciye bindirilen yük hem de kutuların 3 boyutlu yapılması sebebiyle resim kalitesinin kısmen düşürülmesi sebebiyle eskisine oranla daha soluk bir görünüm hakim olmuş. Kütüphanenin, Scene Kit kullanılarak yapılan yeni raf sistemi, 3D grafikler ve OpenGL kullanılarak gölgelendirme ve yüzey yansıması ile gerçek birer obje gibi göründüğü iddia ediliyor.(real parallax!). Ayrıca firma kullanıcı arabirimini OpenGL ile oluşturan ilk tüketici uygulaması olduğunu söylüyor.

Veritabanı dosyamın silinmiş olmasının verdiği tecrübeyle yeni sürümde aradığım ilk özellik dosyanın yedeklenmesi oldu. Ama ne yazıkki böyle bir özellik yok. Programın App Store’dan satılması sebebiyle soapbox edilmiş olması veritabanı dosyasına ulaşabilmeyi bir hayli güç hale getirmiş. Programcılar Apple’ın Core Data arabirimi kullanılarak veritabanına kolaylıkla ulaşılabilecek SQLite3 olarak tutulduğunu söylüyorlar ama yedekleme ve dışarı aktarma seçeneklerinin programa eklenmesi şart.

Yeni sürümle birlikte gelen iOS uygulaması barkod tarayıcısı ise beklediğimden iyi çalışıyor. Ücretsiz uygulamayı iPhone’a indirip hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Daha sonra yaptığınız taramaları bilgisayarla eşitleyebilirsiniz.

Raflardaki kitapların sayfa sayısına göre kalınlıklarının artması gözümden kaçmayan eğlenceli özelliklerden biri.

Bununla birlikte Delicious Library 3’e kapsamlı bir veritabanı yada kataloglama yazılımı olarak bakmanın uygun olmadığını düşünüyorum. Eğlenceli, renkli bir uygulama ama ciddi işler için Bento vb. veritabanı uygulamalarını kullanmak yerinde olur.