02 Ocak 2007 akşamı Doğu Ekspresi ile Ankara’dan 18:08’de Kars’a doğru yola çıktık. 03 Ocak 2007 saat 22:00 sularında Kars istasyonuna varmıştık. Yıllardır yapmak istediğim Doğu Ekspresi ile uzun süreli bir tren yolculuğu yapabilme hayalimi böylece gerçekleştirmiş oldum. Herkes kışın ortasında Doğuya gitmenin, hele trenle gitmenin çılgınlık olduğu görüşünde birleşti, ancak Erzurum’a gelene kadar doğru düzgün kar bile göremedik. Doğu Ekspresi de tam zamanında Kars’a varmıştı.
Hava koşulları sebebiyle Kars’ın doğusunda, Ermenistan sınırında bulunan, ortaçağdan kalma bir kent olan Ani’ye gidebileceğimizi düşünmemiştim, ama tam tersi oldu, hava gayet güzel, yollarda açıktı. Kars’ın 40 km. doğusundaki harabelere ulaştık ve o anda kendimizden geçerek, harabeleri dolaşmaya başladık.
Ani, Doğu Anadolu’da yer alan önemli ortaçağ kentlerinden biri. İ.S. 9 ve 13. yüzyıllar arasında büyük ve önemli bir merkez olan kent Arpaçay vadisinde kurulmuş ve kentte çok sayıda kilise (Tigran Honents, Aziz Prkitch, Garcü, Genç Kızlar, Gagik, Abughamrents kiliseleri) ve Büyük Katedral yer alıyor. Büyük Katedral 1010 yılında tamamlanmış olup, Ortaçağ Ermenistan’ının en önemli mimarlarından Trdat’ın eseridir. Trdat aynı yıllarda İstanbul’da Ayasofya’nın onarımında da çalışmıştır. Selçuklu sultanı Alparslan kenti 1064 yılında ele geçirdikten sonra Anadolu’da inşa edilen ilk Türk Camii (Ebul Manucehr) Ani kentinde yer almaktadır.
Ani Harabeleri ile ilgili detaylı bilgi için; http://www.virtualani.freeserve.co.uk/turkish.htm