Firewatch_Header

Geçen hafta içinde vaktimin büyük bölümünü Firewatch isimli oyunu oynamakla geçirdim. Stresli ve heyecanlı, sürekli aksiyon ile dolu oyunlardan yorulduğum bir hafta böyle bir oyunla karşılaşmak iyi oldu. Campo Santo tarafından Unity motoru kullanılarak geliştirilen oyunun dağıtımını OS X için Coda gibi programlama araçları ve utility’ler üreten Panic üstlenmiş. Linux dahil OS X, Windows, PlayStation 4 platformlarında oynayabilmek mümkün. Oyun hem geliştirici hem de yayıncı firmanın sektördeki ilk denemesi.

Genel olarak adventure olarak nitelendirebileceğimiz oyun, yeni nesil tarafından yürüyüş(!) simülasyonu olarak tanımlanıyor. Maalesef oyun GTA V veya Witcher 3 gibi open world bir dünyada değil, linear olarak ilerleyebildiğimiz belli bir hat üzerinde oynanıyor.

Olaylar 1989 yılında geçiyor. Yellowstone yangınları sonrasında Amerikan hükümeti yaz aylarında meydana gelebilecek orman yangınlarını önceden haber alabilmek için gözlemci sayısını artırmaya başlıyor. Karakterimiz Henry, özel yaşantısında yaşadığı sıkıntılar sonrası bu iş ilanını görüyor ve yola koyuluyor. Sakin sakin orman yangınlarını gözler, doğanın sesini dinlerim diye düşünen Henry bir anda kendini karmakarışık olayların içinde buluveriyor.

Firewatch_Pix

Oyunun senaryosu, daha başlangıçta insanı şok ediyor, gelişimiyle insanı içine çekiyor ve bir yerden sonra acaba şimdi ne olacak diyerek korku ve tedirginlik içinde ilerlerken buluyorsunuz kendinizi. Bir oyun oynarken bu hissi yaşayabilmek oyunun kalitesi hakkında önemli bir gösterge. Oyun sonrasında pek çok kişinin şikayetçi olduğu, senaryonun sona yaklaştıkça biraz aceleye getirilerek toparlandığı ve hızlı biçimde bitirildiği hissine ilk oynayışımda bende kapıldım. Ancak daha sonra sakin bir şekilde ikinci kez oynadığımda, aslında öyle olmadığını, senaryoda çözüme kavuşmayan bazı noktaları hayal gücüm ile tamamladığımda heyecanlı ve sürükleyici bir romanı bitirmiş gibi keyif aldığımı fark ettim.

Screenshot_Firewatch-Lucy

Tüketim çılgınlığı içinde hazır şeylere o kadar çok alıştık ki artık herşey önümüze hazır olarak konulsun istiyoruz. Oyun piyasasında da maalesef durum bu. Firewatch’ı bitirince tüm olayların açıklaması önümüze konulsun biz birşey hayal etmeyelim, düşünmeyelim istiyoruz. Oyunu oynadıktan sonra biraz eskilere uzandım ve 80’lerde oynadığımız adventure oyunlarını düşündüm. Grafik bile olmazdı o oyunlarda -isimleri text adventure idi- ama her detayı en ince ayrıntısına kadar betimleyen metinler olur, inventory’ye aldığımız her objeyi inceler, detaylara önem vererek çözüme öyle yaklaşırdık. Grafiklerin eksikliklerini kendi hayal gücümüz ile tamamlardık. Tüm olayların açıklaması olmazdı oyunlarda, kendi hayal gücümüzle, imajinasyon yeteneğimiz ile bazı açıklamaları kendimiz oluştururduk. Maniac Mansion’da pek çok nokta çözümsüz kalırdı oyunda, Colonel’s Bequest desen hala anlayamadığım şeyler vardır oyunda. Bu durum sohbet konusu olurdu arkadaşlar arasında, atar tutardık şöyle olacak böyle olmalı diye kendi çapımızda, eğlenceli de olurdu, şimdi düşünüyorum ki önemli olan bu aslında.

Aynı durum Firewatch için de geçerli. Senaryo yazarları belli ki bazı konuları bizim hayal gücümüze bırakmayı tercih etmiş. Tamam, kabul ediyorum bazı mantık hataları var senaryoda. Amaç bu hataları ortaya çıkarmaya uğraşıp “olmamış!” demek yerine eğlenmek tercih edilirse işin keyfi artıyor gibi geliyor bana. Ana senaryonun dışında merak uyandıran pek çok konu var oyunun içinde. Ron ve Dave arasında kutulara bırakılan notlar, Hawker’s Nest’in hikayesi, Turt Reynolds vb. Oyun sırasında bulduğunuz fotoğraf makinası ile çekilen fotoğrafları tab edilmiş halde oyunun sonunda credits ekranında görmek çok ince düşünülmüş bir başka detay.

https://vimeo.com/155426181

 

Firewatch internette okuduğum incelemelerde Gone Home ile karşılaştırılıyor genelde. Gone Home’u henüz oynamadım (ilk fırsatta oynayacağım), ancak konu olarak hayaletli bir ev seçilince teknik olarak daha iyi bile olsa Firewatch’un atmosferinin yanında çok klişe kalıyor gibi.

Oyunu oynadığım PlayStation 4 versionunda bazı performans sorunları mevcut, Campo Santo bu aralar bu sorunları çözmekle uğraşıyormuş. Yayınlanacak patch sonrası bir kez daha sakin sakin oynamanın keyifli olacağını düşünmekle beraber Firewatch geliştiricilerinin yarattıkları bu güzel dünyayı aynı yerde geçen değişik olayların anlatıldığı birkaç ek paket ile güçlendirmeleri halinde sıkı bir giriş yaptıkları oyun sektöründe sağlam bir yer edineceklerini tahmin etmek zor değil.