Boş zamanımın büyük çoğunluğunu bilgisayar oyunları ile doldurduğum yıllardır bilinen bir gerçektir. 2014-2017 yılları arasında PlayStation 4 ile devam eden bu macera 2017 yılından beri aldığım masaüstü oyun bilgisayarı ile bu yıl da devam etti.

Geçtiğimiz yıllarda büyük oyun firmalarının Steam’e karşı kendi oyunları için kendi launcher sistemlerini geliştirmeleri ise bilgisayarlarda bir launcher enflasyonunun oluşmasına sebep oldu. 2019 yılı içinde kapalı beta süreci başlayan ve geçtiğimiz haftalarda açık betaya geçen GOG Galaxy 2.0 ile kısmi bir çözüm sağlanmaya çalışıldı. Ayrı launcher sistemlerinde çalışan oyunları bir araya getirip tek bir arabirim üzerinden ulaşılmasını sağlayan sağlam bir uygulama GOG Galaxy 2.0. Bununla birlikte oyunları çalıştırabilmek için tüm launcher’ların sistemde yüklü olması gerekli. Bununla birlikte artık oynanmayacak oyunlar için o oyun için launcher olmadan achievement’ları, oynama süreleri gibi bilgileri görebilmek mümkün.

Yıl içinde derinlemesine oynadığım oyunlar ile vakit ayırabildiklerim ise şöyle sıralanıyor;

Elder Scrolls Online

Bir önceki yıl olduğu gibi bu yılın da büyük bölümünü Elder Scrolls Online oynayarak geçirdiğimi düşünüyorum. Herşeyiyle fazlasıyla üst düzey bir MMORPG oyunu olan Elder Scrolls Online ne yazık ki server bağlantı sorunları, ping sorunları, log-in sorunları, oyun içi bazı hizmetlerde yaşanan sorunlar nedeniyle çok fazla oyuncu kaybetti bu yıl.

Yılın başlarında oyun hizmetleri, server’lar, dungeon finder’da iyileştirmeler yapılacağı duyurulsa da bunların geliştirilmesi fazlasıyla yavaş kaldı. Yılın ikinci yarısında düzenledikleri oyun içi festivallerin bu sorunlar nedeniyle oynanamaması ise tüm bu olumsuzlukların tuzu biberi oldu.

Gwent

Yılın son çeyreğinde Witcher dünyasında yaptığım lore gezisi sırasında tekrardan başladığım bir oyun oldu Gwent. Başlangıç hem hızlı, hem de keyifli oldu, Pro Rank’e ulaşmayı başardım. iOS desteğinin gelmesi bununla birlikte konsol desteğinin kaldırılması ise ayrı bir tartışma konusu oldu derken CD Projekt mükemmel bir hamleyle Merchants of Ofir eklentisini çıkardı ve konsol konusunun fazla konuşulmadan gündemden düşmesini sağladı.

Path of Exile

3 yıl önce tanıştığım bu oyunda fazla ilerleme kaydedememiştim. Bu yıl biraz da para harcayarak meta build’ler oluşturdum ve bilgisayar başında fazlasıyla keyifli saatler harcadım oyunda.

Diablo 3

Sezonları sayesinde kendini 1-2 hafta oynatabilen bir oyun olmaya bu yıl da devam etti Diablo 3. Eski sezonlarda verdiği ve bende eksik olan bazı portre çerçevelerini tamamlamayı başarabildim bu sayede.

Euro Truck Simulator 2 - Road to the Black Sea

Bilgisayarımda her daim yüklü bulunsa da bu yılın sonlarına doğru çıkan Road to the Black Sea DLC’si ile uzun saatler geçirdiğim bir oyun oldu. Avrupa’nın bir ucundan İstanbul’a yaklaşık 4 gerçek saat süren yolculuk direksiyon başında uyuyakalsam da kazasız tamamlandı.

Pathfinder Kingmaker

Klasik masaüstü Dungeons & Dragons oyununun bilgisayara uyarlanmış hali. Bir süre beni fazlasıyla oyaladı. Bununla birlikte uzun ve karmaşık savaş bölümleri oyunun temposunun düşmesine ve bir süre sonra tekrarlara dönüşünce oynamayı bıraktım. Vakit bulduğumda tekrar deneyeceğim büyük ihtimalle.

Graveyard Keeper

Senenin belki de en ilginç oyunlarından biri Graveyard Keeper oldu benim için. Biraz fantastik bir ortaçağ yolculuğu sonucu mezarlık bekçisi olunan oyun fazlasıyla yavaş ilerlemesi nedeniyle çok uzun süreyle oynayabildiğim bir oyun olamadı.

Torchlight Frontiers Alpha

Yıl içinde kapalı alpha sürecine katılmaya hak kazandığım bir oyun oldu. Serinin ilk oyunu hayli yenilikçi ve eğlenceli bir oyun olmasına karşın ikincisinde yapımcı firmanın değişmesiyle eski eğlencesinden uzaklaşılmıştı. Frontiers ile hızlı bir giriş yapıldı hype yaratıldı ancak sonrasında ortalık fazlasıyla sessizleşti. Oyunun tam olarak nasıl bir yapıda olacağı (microtransactions? vb.) içerip içermeyeceği belli değil.

Last Epoch

Betasını oynadığım oyunlardan bir diğeri Eleventh Hour Games tarafından 2017 yılında geliştirilmeye başlanan Last Epoch oldu. Grafik olarak Path of Exile’a benzeyen oyun büyük bir hype yaratarak yılın ilk yarısında popüler oldu ama sonrasında pek fazla sesi soluğu çıkmadı.