Soğuk kış günlerinde evde otururken nedense aklıma 1991 yılı sonu 1992 yılı başlarındaki soğuk bir kış gününde babamla IBM PS/1 bakmaya gittiğimiz gün geldi. Commodore 64 sonrası geleceğe dönük bir bilgisayar alma düşüncesi ile Amiga mı yoksa PC uyumlu bilgisayar mı alalım diye düşünürken TV’de reklamlarını gördüğümüz IBM PS/1 modeli neyin nesiymiş bakmaya gitmiştik soğuk bir Cumartesi akşam üzeri.

Mağaza sahibi bizimle fazlasıyla ilgilenmiş, oğlu hemen teşhirdeki ürünü kullanıma hazır hale getirmişti. Bilgisayar boot ederken hoparlöründen gelen “beep-blüp” sesleri ve sonrasında 640x480x16 renkli ekranına gelen 4-Quadrant ile bizi orada büyülemişti bilgisayar. 640x480 çözünürlüklü renkli grafikler o zamanlar için günümüzün 4k teknolojisi gibi birşeydi. Yalnız anlaşılan şuydu ki IBM elinde kalan eski model PS/1’leri yeni modelleri çıkarmadan önce Türkiye’de satabilme çabasında idi. 1990 yılında üretilen ve 1991 yılının hemen başında Amerika ve Avrupa’da satılan bu ilk PS/1 modelleri “5 Dakika ve İşin İçindesiniz” gibi bir sloganla PC kullanmaya çekinen kitleleri PC dünyasına çekebilmek için üretilmişti. Zaten bu 4 quadrant hikayesi de Macintosh’un grafik kullanıcı arabiriminin benzerini PC dünyasına taşıma çabasıydı. Neyse sonuçta bu bilgisayarlar fazlasıyla eski bir teknolojiye sahipti. Türkiye’ye gelen 4 model 80286-10 MhZ işlemcili, renkli-renksiz ekranlı ve 30 MByte HDD’li, HDD’siz modellerden oluşuyordu. Sonuçta Türkiye’de bu cihazlardan kaç adet satıldı ne oldu bilemiyorum ama sonraki model PS/1’lerin hiçbiri Türkiye’ye gelmedi onu biliyorum. Dükkanda teşhirde incelediğim model HDD’si olmayan bir modeldi, HDD’li olsa belki o gün orada satın alınırdı ama almadık.

4 quadrant ekranı ve o arabirimin nasıl çalıştığını hep merak edip durdum sonrasında. Internet zamanında bile bu bilgisayar ile ilgili bilgi bulmak oldukça zor olmuştu. Macintosh’u andıran kasası ve orijinal mikrokodu ile tam bir koleksiyon ürünü olmuştu kendisi.

Yıllar sonra Marco Bortolin ismindeki IBM PS/1 meraklısı bir arkadaş, oturdu üşenmedi ve bir IBM PS/1 emülatörü yazdı. Birkaç yıldır biraz geliştirilmesini bekledim ve geçtiğimiz haftalar içinde detaylıca inceledim. 4 Quadrant arabirimini ve bilgisayar ile yüklü gelen programları detaylıca inceleyip kurcaladım biraz. IBMulator’da IBM PS/1 için üretilen Audio/Joystick ses kartının emülasyonu bile var. Çok az Sierra oyununun desteklediği bu kartın nasıl ses verdiğini de görebilmiş olmak 30 yıl öncesinin anılarını tekrar canlandırdı.