Haziran ayında tanıtımı yapılan iOS 7’nin 1.betasını telefonuma geçtiğimiz hafta içinde yüklemiş bulundum. Beta sürümleri sürekli kullandığınız telefonlara yüklemenin tehlikelerinden bahsedilse de yazılım-donanım tehlikeleri ile yüzleşmeyi seven birisi olarak bir beta sürümünü en iyi her gün kullandığım telefonla en iyi şekilde test edilebileceğini düşünenlerdenim.

iOS 7’yi ilk gördüğümde gerçekten hayal kırıklığına uğradım. Windows Phone’a büyük ölçüde benzemesi, nedense bir türlü sevemediğim Avenir yazıtipi, genel görünümde skeumorphismin terkedilerek pastel tonlu renkli bir görünümün oluşturulması hiç hoşuma gitmemişti. Görünümün dışında uygulama geliştiriciler için sağlanan 1500’den fazla yeni API‘nin dışında yeni özellikler arasında beni çok etkileyen birşeyler de bulamamıştım.

Bakış açım iOS 7’yi telefonuma yükledikten sonra değişti. Genel görünümün retina ekranlı iPhone’lara çok daha fazla yakıştığını söyleyebilirim. Status Bar ile birlikte Wi-Fi ve GPS ikonları ince detaylı olarak çizilmiş, uygulama açılışındaki geçişler retina ekranın imkanlarından çok daha iyi yararlandığı görülüyor. 3 boyutlu parallax efekti ile arka-plan, ikonlar, ve en önde yer alan bildirim ekranı farklı katmanlar halinde render ediliyor, telefonu tutuş şeklinize göre ikonlar bakışlarınızı takip ediyor.

Yeni özellikler arasında en önemlisi Control Center. Hızlı kullanılması gereken özelliklerden (Bluetooth açma-kapama, parlaklık ayarı vb.) buraya toplanmış. El feneri yeni uygulama olarak bu bölümde yer alıyor.

App Store’un uygulamaları kendiliğinden güncelleştirmesi ve bunları Notification Center’da bildirim olarak vermesi beğendiğim özelliklerden biri.

Camera uygulaması içinde Instagram’da olduğu gibi çektiğiniz fotoğraflara filtreler ekleyebiliyorsunuz.

Safari’deki en önemli yenilik Shared Links bölümü. Twitter hesabınızda paylaşılan linklere doğrudan ulaşma imkanı sağlanmış.

Dosya paylaşımı konusunda AirDrop seçeneği sunulmuş olmakla birlikte denemelerimde çok etkili biçimde kullanamadım.

iOS 7 bir anlamda yeni nesil iPhone’lar için iOS 1.0 sürümü olarak tanımlanabilir. İlk iPhone çıktığından beri kullanılan tasarım iOS 7 ile tümüyle değişiyor. Yeni tasarımın mükemmel olduğu söylenemez ancak zaman içinde gelişeceği ve değişeceği unutulmamalı.