iOS 8 DevKit

Sonbaharın gelişi Apple dünyasında son yıllarda yeni iPhone modelleri ve iOS ile Mac OS’un piyasaya çıkış tarihlerinin yaklaştığına işaret eder. Yaz aylarında Beta sürümlerle yenilikler hakkında tecrübe edinmeye çalışsak da Final sürümler piyasaya çıkmadan işletim sistemleri ile ilgili yazılıp çizilen şeylerin çok anlamı yok.

Telefonumda yaklaşık 3 haftadır iOS 8 Beta kullanıyorum. Genel olarak stabil, bunun yanında çeşitli uygulamalarda doğal olarak sorunlar var. Yoğun kullanımda telefonun ısınması ve bataryanın hızla boşalıyor olması betaların ortak problemlerinden.

7 Versionu ile ile görsel ve UX olarak yenileşen iOS, iOS 8 ile geliştiricilere sağlayacağı olanaklar ile ön plana çıkacak gibi. 4000’den fazla yeni API’nin kullanıma girecek olması geliştiricilerin eski programlarında yeni özellikleri denemesi ve yeni yazılacak programların ise yepyeni olanaklarla ile özelleştirilmesi anlamına geliyor.

iOS 8 ile CloudKit ve iCloud Drive sayesinde dosya depolamada, Metal, SpriteKit ve SceneKit ile oyunlarda hız ve mimimum güç tüketimi imkanı sağlanıyor. App Extensions uygulamaların sistem ile daha kolay entegrasyonu ve dosya paylaşımının kolaylaşması demek. HomeKit, aile bireylerinin uygulama ve veri alışverişini kolaylaştıracak, Handoff telefonunuzu Apple’ın diğer ürünlerinde kullanabilmenizi sağlayacak. Manual Camera Controls, uygulamaların dahili kamera ile iletişimini güçlendirecek, Health Kit ise sağlık uygulamalarının iPhone tarafından tutulan verilerle bir arada çalışmasını sağlayacak özellikler içeriyor.

iPhone’un kapalı bir kutu olmasını eleştirenler iOS 8’in DevKit’ini detaylı olarak incelediklerinde veri ve dosya paylaşımı konusunda büyük yenilikler içerdiğini rahatlıkla görebilecekler. Kısaca iOS 7 görünüm ve UX yenilikleri ile geldi, iOS 8 ise geliştiricilere yönelik yenilikler içerecek.