Geçtiğimiz hafta Apple MacOS işletim sistemi için geliştirilen uygulamaların satılacağı Mac App Store‘un açılışını yaptı. Apple iPhone için yarattığı AppStore’un beklenmeyen başarısı sonrasında aynı başarıyı MacOS uygulama pazarında da yakalamak istiyor.

Apple’ın MacOS uygulamaları için merkezi bir sistem oluşturmasında, iPhone’da yakaladığı başarının yanısıra bağımsız uygulama geliştiricilerinin (indie developer) son yıllarda, hem görsel, hem işlevsel mükemmele yakın programlar üretmelerini farketmiş olması yatıyor. Haliyle büyüyen bu pastadan kendisi de pay almak istiyor.

Mac AppStore’un başarıya ulaşması;

  • Programların ambalaj, satış-pazarlama için personel çalıştırılması gibi ek maliyetleri olmayacağından fiyatlandırmanın buna göre yapılması
  • Daha önceden alınmış uygulamalar ile App Store için derlenen uygulamalar arasında fark olmaması. (Aynı uygulama App Store’dan alınan ile farklı kanallardan alınmış olarak ayrılmamalı)
  • Önceden daha pahalıya satın alınmış uygulamaların güncelleştirme seçeneklerinin eski kullanıcılar için düşük tutulması
  • Korsan kullanıma karşı hem programcı hem Apple tarafından yeterli önlem alınması

halinde büyük başarıya ulaşacağı açıkça belli olmaktadır.

Apple’ın Mac App Store ile bağımsız programcılığın ilerleyen yıllarda pazarlama (marketing) açısından Apple’a kısmen bağlı olacağını da gözardı etmemek gerekiyor. Apple hiçbir geliştiriciyi “programını sadece Mac App Store üzerinden satacaksın” şeklinde kendine bağlamıyor. Ama bağımsız programcıların pazarlama anlamında yaşadıkları sıkıntıları App Store ile kapatmaya alışacakları görünen bir gerçek.

Bağımsız programcıların yaşayacağı bir diğer sorun ise teknik destek sağlanması konusunda olacak. Ürünlerini App Store üzerinden eskisinden çok daha fazla kullanıcıya satacak olan geliştiriciler, kullanıcı sayısı artmış uygulamalarına en fazla 1-5 kişiden oluşan programlama ekipleri nasıl sağlayacak?