1992 yılında kullanmaya başladığım PC bilgisayarlar ile CPU olarak hep intel işlemcileri kullandım. Alternatif olarak AMD, Cyrix gibi farklı işlemciler olsa da hepsi x86 mimarisi kullanıldığından derlenen programların farklı performans göstermesi spesifik durumlar dışında pek olağan değildi.

Apple’da 2006 yılından itibaren Intel CPU kullanmaya başladıktan sonra bilgisayar dünyasında x86 mimarisinin alternatifi kalmamıştı.

2020 sonunda Apple mimarisini kendi geliştirdiği ARM tabanlı M1 işlemcili ilk bilgisayarlarını piyasaya çıkardı. 5 nm teknolojisi ile üretilen CPU, 10 nm’nin altına yeni inebilen intel’in fazlasıyla öne geçmiş gibi görülüyor.

Şimdilik intel CPU’lar için derlenmiş uygulamaları Rosetta2 emülatörü ile çalıştırmayı başaran M1, eğer aynı uygulama kendisi için derlenirse 1.5 kat daha fazla performans verebiliyor.

Bununla birlikte Kasım 2020’de piyasaya çıkan işlemcide şu ana kadar donanımsal bir sorun veya açık ortaya çıkmadı.Eğer Intel toparlanıp teknolojisini ileri götürmeyi beceremezse ARM mimarisi ile Apple bir sonraki nesilde arayı fazlasıyla açacaktır.