Dystopia

Dave Mustaine’in, Megadeth’in ilk tam zamanlı gitaristi Chris Poland’a “Bana gitar çalmayı öğret!” demesinin üzerinden 30 yıla yakın zaman geçti. Chris Poland gibi çok yetenekli bir gitarist Dave’i ciddiye almadı belki ama geçen yıllar içerisinde Dave Mustaine birlikte çalıştığı gitaristlerden çok fazla şey öğrendi. Tüm Megadeth tarihi boyunca tekniği yüksek gitaristler ile çalışmak Dave’in kendini geliştirmesi için kamçılayıcı bir güç olmuştur. Jeff Young birşeyler kattı mı Dave’e bilemem ama Marty Friedman’ın hem Dave’e hem Megadeth’e büyük katkılarıyla Dave’in gitar stilinin zaman içinde olgunlaşmasını izlemek müziğinin gelişimini takip edebilenler için çok keyifli olmuştur.

Glen Drover ve Chris Broderick sonrasında 15. stüdyo albümü Dystopia’yı 22 Ocak günü çıkaran Megadeth’in yeni gitaristi Brezilya’lı Angra grubundan 44 yaşındaki Kiko Loureiro’nun Dave’den öğreneceği birşeyler vardır muhakkak. Yeni albüme katkısının sadece gitar çalmakla değil bestelerde de olduğu görülen Kiko’nun, yaşlandıkça olgunlaşan Megadeth’in kurucusu ‘General’ lakaplı Dave’den, albümün künyesinde bestelerde isminin yazılmış olmasıyla pek çok eski gitaristin uzun yıllar çabalayarak elde ettikleri bir imtiyazı daha ilk albümle kopardığı da görülüyor.

2015 yılının ikinci yarısından itibaren eski ‘baba’ grupların yeni albümlerini dinleme fırsatı elde ettik. Iron Maiden ve Slayer sonrasında Megadeth’in yeni albümü Dystopia’yı, grubun 2000’li yılların başında yaşadığı dağılma süreci sonrasında çıkardığı en iyi albüm olarak görüyorum. Son 5–6 albümü ile kıyasladığımızda müzikalite olarak albümün kendini belirgin şekilde diğerlerinden ön plana çıkardığı görülüyor. Albüme Dave’in uzun yıllardır geliştirdiği gitar tekniğinin kontrollü bir zirvesi olarak bakmak lazım.

Albüm için kaydedilen 15 şarkının 11’i tüm sürümlerde ortak olarak yer alırken geri kalan 4 şarkı ülkelere ve ortama göre dinleyiciye ulaştırılmış. Japonya versionunda Me Hate You, Spotify versionunda Budgie cover’ı Melt The Ice Away bonus track olarak yer alırken, iTunes versionunda Look Who’s Talking ve Last Dying Wish ekstra şarkılar olarak yer alıyor.