VOX

2007 yılında Alessio Nonni tarafından piyasaya sürülen Vox, iTunes tarafından desteklenmeyen lossless formatlardaki dosyaları Mac OS bilgisayarlarda dinleyebilme amacını taşıyordu.

2011 yılında Ukrayna’lı yazılım firması Coppertino tarafından satın alınan Vox’u biraz geliştiren firma 2013 Ağustos’unda yeni versionu, hemen 6 ay sonrasında ise 2.0 olarak adlandırılan yeni arabirim ve Winamp benzeri minimal tarz ile geliştirerek piyasaya sürdü.

Bilgisayarlarımda yüklü olan iTunes ve Spotify müzik zevkimin büyük kısmını doyurmaya yetiyor ancak ses kalitesinin yüksek olarak dinlenmesi gereken bazı albümlerde yetersiz kalabiliiyorlar. Bu tür dosyaları dinleyebilmek için uzun yıllardır Decibel kullanıyordum. Ancak son versionundaki bir sorun nedeniyle Last.fm’e skroplamam yapamamasından ötürü yeni bir program aramaya başladım. Skroplama olayı müzik çalarlar için benim nezdimde “olmazsa olmaz” bir özellik.

Vox’u yıllar önce birkaç kez denemiştim ama o zamanlar tercih hakkımı Decibel’den yana kullanmıştım. Geçen haftalarda elimdeki FLAC formatındaki albümler için tekrar yükledim Vox’u ve gayet memnun kaldım, en sık kullandığım programlar arasındaki yerini aldı.

Arabirimi OS X Yosemite ile gelen anti-skeumorphism’i tamamiyle benimseyen minimal bir tasarıma sahip. Ses kalitesi ve program içi opsiyonlar olarak Decibel’den aşağı kalır hiçbir yanı yok. Sadece FLAC değil diğer tüm müzik formatlarını da destekliyor, minimal bir ayak izi bırakıyor sistemde, hafıza ve işlemci kullanımı düşük seviyede, iTunes kütüphanesini içe aktarabiliyor ve olmazsa olmaz özelliğim Last.fm’e skroplamayı da sorunsuz biçimde yapabiliyor.