Geçtiğimiz haftasonu Tumblr. microblogging server’larında bakım yapıldığı sırada meydana gelen arıza sonucunda yaklaşık 24 saat süreyle Tumblr. servislerine erişim mümkün olmadı.

Tumblr. blogging servislerini kullanan biri olarak hafta sonu blog’una ulaşamayan çok sayıda kişi gibi ben de bu durumdan rahatsız oldum. Pek çok kullanıcı tumblr. servisinden ayrılacağını beyan etmiş durumda. Haksız olduklarını düşünmüyorum ama kafama takılan birkaç soru da yok değil.

Tumblr. ücretsiz hizmet veren bir servis. Blogunuzu ücretsiz olarak sunucularında barındırıyor. Hatta pek çok servise kıyasla bu hizmeti oldukça iyi kalitede sunuyor. Ben bu servisi kullanırken, bana tanınan hizmetin sınırlarını sonuna kadar kullanan bir kullanıcı değilim. 2-3 haftada bir ufak tefek şeyler paylaşıyorum tumblr.‘da. Bununla birlikte gördüğüm kimi kullanıcılar bir gün içinde yüzlerce resim, video, müzik dosyasını tumblr. üzerinden  paylaşıyorlar. Paylaşılan bu içeriğin tamamı tumblr. servislerinde depolanmıyor olsa da akış tumblr. üzerinden gerçekleşiyor. Açıkçası akış böyle devam ettiği müddetçe tumblr. sistemin ne zaman hata vereceğini merakla bekliyordum.

Aynı durum Cloud vb. veri depolama servisleri içinde geçerli. Çoğu uzman cloud’un geleceğe yönelik en önemli teknoloji olduğu hususunda birleşmesine karşın benim bu konuda derin kaygılarım var.

Öncelikle bu tür sistemler kullanıcıya bedava hizmet sunmasına karşın, dosya depoladıkları serverlar, teknik personel, bakım-onarım vb. olmak üzere yüksek maliyetler gerektiren giderleri var. Daha fazla depolama alanını parayla satarak ve elde edecekleri reklam gelirleri ile  giderlerini karşılamalarını mümkün görmüyorum.

Benzeri hizmet veren tüm uygulamalar eninde-sonunda tumblr.‘ın yaşadığı gibi hizmet kesintileri (shortage)’ler yaşayacaktır. Hatta pek çoğunun bu hizmet kesintilerinden sağlıklı biçimde dönmeyi başaramayacaktır.